Ultrazvok ščitnice

Ultrazvočna preiskava ščitnice se uporablja pri vseh pacientih, ki so prvič na pregledu. Z njo ugotavljamo velikost in ultrazvočno strukturo (ehogenost) ščitnice ter okolnih struktur na vratu. Izoehogenost pomeni normalno ehogeno strukturo, hipoehogenost pomeni tkivo z manj odboji  (temnejše na ekranu), hiperehogenost pomeni tkivo z več odboji (svetlejše na ekranu), anehogenost pomeni tkivo brez odbojev (črno na ekranu), anizoehogenost pomeni tkivo z različnimi odboji (deloma temnejše, deloma svetlejše na ekranu). Kalcinacije se pokažejo kot svetli odboji s senco.

Scintigrafija ščitnice

Scintigrafijo ščitnice se izvede na Nuklearnem oddelku Splošne bolnišnice Celje. Izdamo vam napotnico, običajno je čakalna doba kratka (do nekaj dni). Preiskava se ne opravlja  v nosečnosti. Teden dni pred preiskavo ni zaželjeno jemanje acetilsalicilne kisline (npr. Aspirin) ali nesteroidnega antirevmatika (npr. Ketonal, Naklofen, Ibuprofen, Voltaren...). Pred opustitvijo jemanja zdravila se posvetujte z lečečim zdravnikom. Nekaj minut po intravenozni aplikaciji radiofarmaka, ki vsebuje najpogosteje izotop tehnecija, redkeje joda, se predel vratu slika z gama kamero. Scintigrafija ščitnice prikaže aktivnost ščitnice v celoti in aktivnost njenih posameznih delov. Izvajamo jo pri diagnostiki nodoznih (vozličastih) sprememb v ščitnici in redkeje pri hipertirozi (povečanem delovanju) ščitnice. Običajno primerjamo scintigrafsko sliko z UZ preiskavo.

UZ punkcija ščitnice

Pri punkciji ščitnice ležite, najprej se določi mesto punkcije, ki ga nato očistimo. Opozorimo vas, da naj med punkcijo ne požirate sline, ne govorite in se ne napenjate. Punkcija poteka pod ultrazvočno kontrolo. Poseg je le nekoliko neprijeten - praviloma manj kot odvzem krvi. Punkcijo odložimo ob jemanju antiagregacijskih (npr. Aspirin), antikoagulantnih zdravil (npr. Marevan) ali ob akutnem infektu. Poseg največkrat izvajamo zaradi izključevanja možnosti karcinoma ščitnice, redkeje kot terapevtski poseg (izpraznitev kolekcije tekočine). S punkcijo pridobljeni material pošljemo na citološko preiskavo na Inštitut za patologijo Medicinske fakultete v Ljubljani, izvid dobimo običajno v nekaj dneh.

Laboratorij

Osnovne laboratorijske preiskave v ščitnični ambulanti so hormoni FT3, FT4, TSH. FT3 je trijodtironin - hormon ščitnice, FT4 je tiroksin - hormon ščitnice, TSH je tirotropin - hormon hipofize. Dodatne laboratorijske preiskave so protitelesa aTPO (protitelesa proti tiroksinski peroksidazi), aTg (tiroglobulinska protitelesa), TSI (protitelesa, ki stimulirajo ščitnico) in TG (tiroglobulin - protein iz foliklov ščitnice). Najpogosteje določamo TSH. V različnih laboratorijih se lahko normalne vrednosti za posamezne vrste preiskav razlikujejo, ker uporabljajo laboratoriji različne metode in aparate.